Offline system restore
Strana 1 od 1
Offline system restore
System restore moze biti vrlo korisna opcija kada registry baza postane korumpirana. Iz nekog razloga (novi drajveri, konflikt novoinstaliranog softvera...) sistem postaje nestabilan, odnosno ne moze da se podigne. Bitno je da poznajete proces podizanja windowsa i da ustanovite da je problem u ostecenoj registry bazi. Ukoliko se sistem neprestano restartuje pre nego sto pokaze logon ekran mozete probati sa LKGC (Last Known Good Configuration). Odabirom ove opcije kazacete windowsu da ucita registry bazu ciju je kopiju napravio kada ste se poslednji put uspesno ulogovali. Medjutim, koliko sam video u praksi ovo retko kada pomogne.
Resenje moze biti vracanje sistema na ranije, ispravno stanje. To nije problem uraditi kada imate aktivan sistem i mozete da preko Start/Programs/Accessories/System tools/System restore da dodjete do alata koji ce ovo obaviti za vas.
Problem je kako odraditi ovo "rucno". Prvo vam treba bootabilan disk poput Hiren's boot CD ili MiniPe, zgodni diskovi koje svako treba da poseduje u svojoj zbirci. Podignete mini windows i pristupite C: particiji. U korenu particije se nalazi sakriven (sistemski) folder "System Volume Information". U njemu je folder _restore{cudannaziv} i u njemu RP5, RP6, RP7...
U svakom od ovih RPx foldera se nalazi snapshot (jedna kopija) registry baze. Izaberite onu po datumu modifikovanja koja odgovara ok stanju racunara.
U snapshot folderu cete naci gomilu fajlova a interesuju nas:
_registry_machine_sam
_registry_machine_security
_registry_machine_software
_registry_machine_system
_registry_machine_.default
U ovih 5 fajlova se nalazi kopija citave registry baze.
Otvorite novi prozor i pronadjite putanju: C:\Windows\System32\Config
Na ovoj putanji pronadjite fajlove:
- SAM
- SECURITY
- SOFTWARE
- SYSTEM
Preimenujte svaki od ovih fajlova tako sto ce te na kraj dodati _old kako bi zadrzali originalne fajlove i mogli da vratite u slucaju da nesto podje po zlu. Zatim, prekoprajte iz System Volume Information ovih 5 fajlova i preimenujte tako da obrisete _registry_machine_ i ostane samo naziv kosnice (hive - ispravan naziv za ove fajlove registry baze).
Pomolite se da ce vam ovo pomoci i restartujte racunar.
Resenje moze biti vracanje sistema na ranije, ispravno stanje. To nije problem uraditi kada imate aktivan sistem i mozete da preko Start/Programs/Accessories/System tools/System restore da dodjete do alata koji ce ovo obaviti za vas.
Problem je kako odraditi ovo "rucno". Prvo vam treba bootabilan disk poput Hiren's boot CD ili MiniPe, zgodni diskovi koje svako treba da poseduje u svojoj zbirci. Podignete mini windows i pristupite C: particiji. U korenu particije se nalazi sakriven (sistemski) folder "System Volume Information". U njemu je folder _restore{cudannaziv} i u njemu RP5, RP6, RP7...
U svakom od ovih RPx foldera se nalazi snapshot (jedna kopija) registry baze. Izaberite onu po datumu modifikovanja koja odgovara ok stanju racunara.
U snapshot folderu cete naci gomilu fajlova a interesuju nas:
_registry_machine_sam
_registry_machine_security
_registry_machine_software
_registry_machine_system
_registry_machine_.default
U ovih 5 fajlova se nalazi kopija citave registry baze.
Otvorite novi prozor i pronadjite putanju: C:\Windows\System32\Config
Na ovoj putanji pronadjite fajlove:
- SAM
- SECURITY
- SOFTWARE
- SYSTEM
Preimenujte svaki od ovih fajlova tako sto ce te na kraj dodati _old kako bi zadrzali originalne fajlove i mogli da vratite u slucaju da nesto podje po zlu. Zatim, prekoprajte iz System Volume Information ovih 5 fajlova i preimenujte tako da obrisete _registry_machine_ i ostane samo naziv kosnice (hive - ispravan naziv za ove fajlove registry baze).
Pomolite se da ce vam ovo pomoci i restartujte racunar.
Strana 1 od 1
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu